Richard Hoogland Fonds
Het Richard Hoogland Fonds stelt geld beschikbaar voor projecten en initiatieven die eenzaamheid voorkomen en bestrijden, bijdragen aan zingeving en het omgaan met levensvragen, kwetsbaarheid verminderen en zelfredzaamheid van ouderen in Utrecht vergroten. Zo zetten we inspirerende plannen om in concrete activiteiten. Hiervoor werken we met veel zorg samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, professionals en vrijwilligers. In 1968 werd de protestants-christelijke Richard Hoogland Stichting in het leven geroepen, vernoemd naar de Utrechtse sociaal geneeskundige Richard Albertus Hoogland, als overkoepelende organisatie van verschillende tehuizen voor gereformeerde ouderen in Utrecht. Na verschillende fusies van tehuizen in de jaren negentig veranderde de doelstelling van de stichting. Als fonds steunt zij projecten die het welzijn van ouderen in Utrecht vergroten. Het Richard Hoogland Fonds financiert projecten uit de opbrengsten van het vermogen. Het vermogen is verkregen door de verkoop van tehuizen van de stichting. Op deze manier blijft het geld bestemd voor de beoogde doelgroep: ouderen in Utrecht.
Missie en/of doelstelling(en)
Projecten hebben betrekking op een of meerdere van de volgende thema’s:
- Zingeving onder ouderen vergroten;
- Eenzaamheid onder ouderen voorkomen en bestrijden;
- Kwetsbaarheid van ouderen verminderen;
- Zelfredzaamheid van ouderen vergroten.
Richtlijnen
- Projecten waarbinnen de aanpak, vorm of uitkomst vernieuwend is.
- Projecten waarbij de doelgroep actief wordt betrokken.
- Projecten waarbij ten minste 50% (richtlijn) van de totale begroting bestaat uit cofinanciering en/of een eigen bijdrage.
Projecten/Procedures
Uitsluiting:
- Projecten die in strijd zijn met de intenties van het Fonds;
- Projecten van particulieren;
- Stichting, vereniging, bv, nv, eenmanszaak of vof in oprichting. Dit is nog geen rechtspersoon en kan daarom geen aanvraag indienen.
- Projecten met een politieke doelstelling;
- Projecten zonder duidelijk begin of einde;
- Exploitatiekosten;
- Organisaties met een winstoogmerk;
- Niet-publieksprogramma’s van evenementen/activiteiten;
- Andere fondsen, die onze financiële middelen willen doorgeven;
- Herdenkingen en jubilea;
- Prijzen en concoursen.
Doorlooptijd
U kunt voorafgaand aan de drie jaarlijks vastgestelde deadlines een aanvraag indienen, in ieder geval voor de geplande start van uw project.
Uw aanvraag wordt binnen één maand na de deadline in behandeling genomen.
Vergaderfrequentie
3 keer per jaar.